"du borde låta mig va, så ska jag låta dig bli. vill inte att du ska va min, jag vill att du ska va din."


en essä om symbolik i joseph conrads mörkrets hjärta, utprintad och inlämnad, vågade inte läsa igenom den. en årsfest. mattor, jackor och filtar att sitta på i parker. har du någon korköppnare? ja, alltid. jag drog ut strömkablarna ur väggen, drog upp gardinerna och drog med tvång fast dragkedjan på väskan. nu bor jag tillfälligt i gammalt men nytt hem. ska tillbaka till min stad om en vecka, men bara för två nätter.

 

du vet att du bor i en småstad då du måste leta i flera butiker innan du äntligen hittar hummus. då tanten i kassan tittar förvirrat och säger "hummus?" på ett sätt som att hon lika gärna skulle ha uttalat frågetecknet. det är tydligen varmare i norden nu än i resten av europa. min äldsta lillebror är tonåring, man kan inte nå honom. vet inte vad han gör och vad som pågår i hans liv. tänker på hur mitt eget liv var i den åldern och hur jag mådde. min yngsta lillebror är fyra och i trotsåldern. han häller ut sin läsk och skyller på någon som står en meter bort, han trampar ner mammas blomrabatter. mamma som lämnar på kaffekokarn åt mig då hon åkt till jobbet, bara att hälla upp, det gillar jag. mamma som sökte igenom hela stans affärer efter rätt dammsugarpåsar och till sist gav upp, köpte en ny dammsugare vars påsar är lättare att hitta. så kan man också göra, det är också en lösning.

 

13 maj kl. 12:45.
efter att ha spenderat en helg i vasa, innan jag lämnade.

 

mina skulderblad värker från boxningen igår. jag gillade det inte först, det kändes så aggressivt. en halvtimme senare och jag tänkte att det här skulle man kunna göra om. ett bra sätt att göra sig av med inre ilska. besvikelse. har haft så mycket besvikelse inom mig senast tiden, mest gentemot andra kanske. en sådan jobbig känsla, man blir så tafatt och maktlös. människor som inte stöttat när de borde ha gjort, människor som sårat. hjärtat mitt har brustit ett par gånger. konstigt stelt mellan oss är det. om vi ens längre är, jag antar att vi var. vi är förflutet, passerat, dåtid.


att vara på en fest där människor med idealkroppar inte pratar annat än utseende, ytliga ting, hälsa, hets och kroppar är nästan lika hemskt som att vara på en fest med ett bordssällskap du inte känner och som inte heller bjuder in till diskussion. att se folk sätta händerna på patta maggar, svänga sidan till i spegeln och säga "usch va fet jag ser ut i domhär byxorna" medan du själv sitter där med fett hängandes utanför byxlinningen. "nej, men du är ju jättesmal! åh, du ser så smal ut i den klänningen!", men ingen säger till dig att du är smal. det är bara smala människor som får kalla sig själva feta, bara smala människor som säger till andra smala människor hur smala de är. du sitter tyst hela jävla kvällen och ingen märker det.

 

men jag kände av de första sommarnätterna. försökte dansa och le, försökte att inte tänka. rökte två paket cigaretter under två dagar. fick mitt första myggbett. tittar på new girl och bonusfamiljen, lättsamma serier som inte ger mig hjärtklapp. behövde en stor förändring och färgade håret brunt, har alltid vetat att brunt är min färg. det är mörkare nu än vad jag hade tänkt, jag vet det är för att det kommer blekas under sommaren men i vissa ljus ser det svart ut och det ger mig ångest. jag har en pannlugg, det är ovant med hår i ansiktet hela tiden. hoppar över ett hjärtslag varje gång jag går förbi en spegel. längtar efter då jag vant mig, då jag tycker det är skitsnyggt. jag undrar ibland att om håret inte var dött, om man hade känsel i det - skulle människan ändå klippa i det, färga och tortera det trots smärtan? bara för att vara fin, så att säga.

17.05.2018 kl. 11:09

provsmakar livets heroin.

 

maj. äntligen. jag vaknar av fågelkvitter, så många olika som jag av vissa inte ens hört förut. jag lever för det här. solen som skiner in genom gardinerna, solkatterna. bar asfalt, snart mina bara fötter mot den och smutsen man drar med sig in. ungdomarna i klumpar vid ån och torget, dom står kvar på samma ställe när jag går hem. dofterna kommer fram igen, och den där behagliga sommarkvällsluften. vill sitta i timmar i bara jeansjacka, röka cigaretter, vara nostalgiska, dricka skumppa, lyssna på indierock. låt den här sommaren bli bra. jag undrar redan när mitt första myggbett ska klia, längtar efter just de där sommarnätterna men även höstträden. fasar redan inför mörkret och kylan som sedan kommer tillbaka och hur jag ska orka. men på något sätt gör jag det alltid, vinter efter vinter, jag dör och återuppstår. jag återuppstår nu.

 

 

då jag gick ut från föreläsningssalen insåg jag just i den stunden att det här var den sista för i vår. det är inte längre som förut, pirret och allt det förväntansfulla som byggs upp under den sista månaden av skola. inga betyg i handen, ingen den blomstertid nu kommer, ingen väntan på att få veta om man är student, ingen skolavslutning. men idag är jag ändå pirrig, det sprudlar inom mig. det sprudlar så mycket att jag inte kan hålla koncentrationen på texten i mera än fem sidor. men det gör inget för på måndag har jag min sista deadline, jag hinner ännu, och sen har jag officiellt sommarlov. eller så mycket sommarlov man nu kan ha med räkningar och hyror som ska betalas. varje gång jag äter på restaurang och ser servitörerna, till och med när jag ser dem på skärmen, så känner jag en klump i magen. jag har en så otrolig ångest över mitt sommarjobb och att igen vara servitör. jag hatar det. har bestämt att det här är sista sommaren, nästa år tänker jag söka alla jobb som inte är servitörsjobb.

 

senast ni hörde från mig var jag sjuk, jag var det länge. på samma gång gick jag igenom något tungt som ännu följer med, men jag gör mitt bästa. viktigast just nu är att jag slutar klandra mig själv, slutar pressa ner mig själv till den punkt var jag är helt värdelös i egna och andras ögon. jag som hatar öl och har noll pricksinne deltog i en beerpongturnering, ändå gick det sämre än väntat. jag och lina, det bästa jag har i mitt liv just nu, bokade kryssning för en natt för det förtjänade vi. jag har diskuterat hysteri och druckit vin på bokcirkel, firat en fin väns födelsedag, lyssnat på poesi och fått besök från stockholm. mamma hämtade hem mina plantor och sommarkläder för dom behövs mera i kristinestad nu, var jag snart sommarjobbar och bor. och jag firade såklart valborg, min första i åbo. och nu sprudlar jag. om två timmar åker min buss till helsingfors, där ska vi dansa och fira anna som fyller tjugo - har inte träffat henne sedan jag var där i januari vilket inte är okej, men tyvärr sanningen nu när ens bekantskapskrets spridit ut sig över svenskfinland, norden och världen. adolescence. däremot hoppas jag få läsa många böcker, skriva mycket och träffa många saknade den här sommaren - allt det jag inte hunnit med.

05.05.2018 kl. 13:07

en tillbakablick på tiden som gått.

 

ligger i sängen med rispig hals och undrar om jag ska orka städa lägenheten, om jag ska orka gå ut genom dörren idag ens. tittar avsnitt efter avsnitt av vår tid är nu. hoppas på att läsa ut en bok, om huvudet inte är alltför grumligt så att säga. egentligen var det förutsatt att bli sjuk efter all stress och ännu till på det en hel veckas festande. men vad kan man. och vad kan man när det gått två månader utan dansande fingrar över tangentbordet som lämnar ord efter sig här. jag finner inte tiden, kanske jag bara inte prioriterar det. och egentligen är jag otroligt trött på att alla inlägg här börjar med att jag beklagar mig över bloggens inaktivitet. det lättaste sätt jag kunde komma på för att ta igen tiden jag varit borta härifrån var genom att slänga hit ett par bilder med datum och (någorlunda) kort bildtext, så det tänker jag göra. häng med. varnar för återkommande bilder på mat och ord såsom: dans, vin, stress och tent.

 

13.1.2018

nytt år. jag var nyinflyttad i mina tjugosex kvadratmetrar, hade nyss färgat håret grått och klippt av det igen efter många om och men. vi blev snart en officiell styrelse och vårt arbete var påväg att inledas, det var pirrigt. här hade jag finbesök av evelina, jenny och tekla en helg. vi åt tortillas, en klassiker som aldrig kommer bli tråkig, och drack vin innan vi drog vidare till dansgolvet.

 

21.1.2018

jag drog till helsingfors en helg för att hänga med anna. vi åt pasta, drack vin eller gintonic, spatserade omkring längs fina gator, gick i butiker, dansade tills småtimmarna och tog oss friheten att spontant gå på lägenhetsvisning av en takvåning vi troligtvis aldrig någonsin i våra liv kommer ha råd att bo i. jag hälsade också på hos en saknad veronika, väldans fint.

 

5.2.2018

en fin fika på mitt nya favoritställe i åbo, pure hero, tillsammans med nathalie. ett försök att pausa från tenter, deadlines och kurslitteratur innan jag tog en weekend i vasa var jag representerade humanistiska föreningen på årsfest. det var hektiskt den här tiden, hann med pulkabyggande och fastlaskiainen här också innan jag begav mig till grannlandet.

 

15.2.2018

jag spenderade tre dagar i grannlandet, var sönderstressad men gjorde mitt bästa för att njuta. jag åkte dit för att se lady gaga med min barndomsvän oskar, tyvärr ställde hon ju in men kul tänkte vi ändå ha. han visade mig stockholms fina sidor, vi trängdes på beyond retros garage sale och lade alltför mycket pengar på mat. jag hann också hälsa på fanny i uppsala vilket var härligt. utöver det åkte jag uber för första gången och fick provsmaka på stockholms nattliv. hoppas på att snart få åka tillbaka.

 

18.3.2018

en månad gick då jag var i en bubbla av tenter, kurslitteratur och oändligt många deadlines. jag var flunssig mest hela tiden, mitt självförtroende låg på botten, ställde in roliga planer och hade varje dag ett minut-för-minut schema för att hinna med allt. sökte jobb, fick jobb. ändå hann jag få besök av evelina en helg, vi dansade - vad annars? och åt en väldans god lunch på pure hero innan hon begav sig hemåt igen.

 

23.3.2018

sen var alla uppgifter inlämnade, kurserna avslutades och det var pampasvecka och pampas nationaldag. jag befann mig i vasa redan från tisdagen. det var tungt och överlag en påfrestande vecka för mig. men så fint ändå att få se så många kända och saknade ansikten, och jag fick ju se bästaste albin live (spelar denna på repeat i skrivande stund).

27.03.2018 kl. 11:54

om februaritankar.

 

jag dricker mitt morgonkaffe med min favoritspotifylista på i bakgrunden. frukostbrickan ligger kvar i sängen med brödsmulor på. tänker att en månad har gått och att varannan dag har jag tänkt att jag vill skriva något här, men tiden har inte funnits. istället har jag formulerat texter i huvudet, skrivit ner några i mobilens anteckningar. jag har stressat på hög nivå. läst bok efter bok efter bok och försökt att klämma in annat än kurslitteratur, uppgift efter uppgift, ångestattack efter ångestattack och möte efter möte. känt att inte en sekund har jag haft över till något eget, för dom gånger jag gör något annat får jag dåligt samvete för "jag borde göra den där andra saken nu". ändå ser jag en del positiva saker här och där i mitt liv, på samma gång som så mycket är så dåligt just nu. eftersom att alla dessa tankar tillsammans skulle kunna bli en novell tror jag att jag tänker lista tankarna istället. för ni vet ju alla hur mycket jag gillar listor. varannan positiv och varannan negativ kör vi, för att jag själv ska se att allt inte bara är åt helvete. låta det goda väga upp det dåliga eller något sådant. det blir troligtvis en väldigt lång lista, en förvarning bara.

 

fotograf: Anna Betlehem
från när jag besökte helsingfors en januarihelg.

 

  • jag har nu yogat i en månad och jag mår så himla bra av det. det är en nybörjarkurs i ashtanga-yoga vid arbis jag börjat vid. det är krävande och inte vad jag förväntade mig i början, hade lite panik först men det börjar ta sig. har träningsvärk på ställen jag inte visste man kunde ha träningsvärk på, känner ett sådant lugn i mig själv efter varje timme och hur kroppen faktiskt börjar låsa upp sig.

 

  • fick veta att min psykolog vid studenthälsan bara är en kortvarig lösning. snart måste jag gå vidare till en psykolog hos kela, efter diverse andra saker man måste pricka av för att ens få göra detta, och dessa kela möten skulle kosta tjugo euro per gång och utföras två till tre gånger i veckan. vill jag lägga sextio euro i veckan på min psykiska hälsa? det är ett svårt beslut att ta för någon som inte ser värde i sig själv.

 

  • jag har nu ätit endast vegetariskt i en månad och det är så mycket enklare än vad jag trodde det skulle vara. jag mår bra av det och vegetarisk och vegansk mat är så himla gott och jag tror nog inte att jag någonsin kommer gå tillbaka till att äta kött igen.

 

  • det finns personer omkring mig som inte visar någon som helst respekt eller medkänsla för andra, de kan inte ta något som helst ansvar för sina handlingar. personerna har aktivt försökt utesluta mig, talar bakom ryggen och yttrar saker man borde förstå att hålla tyst om. jag har mått otroligt dåligt på grund av detta och försökt göra mitt bästa att alla ska känna sig trygga men nu har det gått för långt och jag klarar det inte längre. tidigare har jag totalt klippt liknande människor ur mitt liv men den här gången är det mera komplicerat och det går inte hur gärna jag än vill. situationen är just nu ganska allvarlig och jag vet inte vad som kommer hända efter det här, jag vet bara att jag inte längre kan ta ansvar för det och må dåligt av det. människorna måste själv växa upp och öppna ögonen, och jag hoppas för deras skull att dom gör det.

 

  • föreningsverksamheten har börjat och de nyinvalda är nu enligt lag officiellt nya styrelsen för humanistiska föreningen vid åbo akademi. min post är sekreterare och det är en hel del jobb men också en fin merit på cv:t och jag trivs verkligen. jag tycker verkligen om de andra styrelsemedlemmarna och jag ser framemot det här året med dem och hur vår vänskap utvecklas. också vad allt vi kommer få ordna och uppleva, redan nu i helgen ska jag upp till vasa och representera föreningen på årsfest. jag är lite nervös men det går säkert bra. ikväll blir det sitz med alla andra större föreningars styrelser och nästa vecka får vi visa upp vår egengjorda pulka på fastlaskiainen. kul kul kul!

 

  • min ångest har förvärrats. troligtvis en blandning av stressen, dåligt självförtroende och det redan nämnda dilemmat med dåliga personer. jag har nu i cirka två veckor gått på ångestdämpande medicin, jag tar dem vid behov men jag kan säga att det är väldigt ofta nu för tiden. det är ändå skönt att ha dem som säkerhet, så att jag klarar av livet trots ångesten.

 

  • jag har köpt en menskopp! inte hunnit testa den ännu men jag återkommer, känns skönt att tänka på alla pengar jag sparar på att inte köpa tamponger i alla fall.

 

  • med studiepsykologen har vi kommit fram till att min "scenskräck" verkar ligga i förväntningar jag själv och andra har på mig och är egentligen en skräck över hur folk ska se på mig och tänka om mig. ahapp.. så vad gör man nudå?

 

  • jag hade det trevligt med mamma då vi åkte ner till åbo i början av januari för att handla saker till lägenheten, packa upp och skruva upp hyllor. åt sushi, drack cider och så sov hon över. på grund av mitt hektiska schema blir det alltid uppskjutet när jag ska hinna hem, vilket är synd. just nu satsar vi på början av mars. idag fyller mamma förresten år! så grattis världens bästa mamma, jag uppskattar henne så mycket verkligen.

 

  • och vi avslutar med ännu mera positivt: det var najs helgen när jenny, tekla och eve bodde hos mig trots att det var trångt på min tjugosex kvadratmeter. helgen i helsingfors var också så skön. att få tänka på något helt annat och komma bort och hänga med en saknad veronika och få bo hos anna som visade mig huvudstadens fina sidor. bra att man ändå bor nära, för sex euro slapp jag tur-retur och det är bara en två timmars bussfärd. och nästa vecka ska jag till stockholm och hänga med oskar! det var meningen att vi skulle se lady gaga men hon ställde tyvärr in resten av sin turné på grund av sjukdom, men det stoppar ju inte oss från att ha en trevlig tid. jag vill också ge kärlek åt alla som stöttat mig den senaste tiden, alla kramar och fina ord och förståelse jag fått i det här "spektaklet". jag är så så glad att ha dessa människor i mitt liv, nya som gamla. tack. ni betyder så mycket.

07.02.2018 kl. 09:44

tvåtusensjutton-listan.

listan lånad av flora.

 

min största personliga framgång i år är:

att jag blev student, slapp in till min drömutbildning och åkte spontant iväg till åland helt på egen hand för att jobba. allt det redan nämnda gjorde mig så mycket starkare i mig själv och speciellt sommaren på åland fick mig att inse att jag kan göra vad som helst och inte behöver någon annan att luta mig tillbaka på. jag har också växt så mycket känslomässigt, jag har insett att alla inte är bra människor och att man inte måste vistas runt dessa medan man på samma gång också ibland måste lära sig att vistas runt dessa

 

det här gjorde jag 2017 som jag aldrig gjort förut:

anmält mig till yogakurs, börjat dricka (och tycka om) rödvin, tvättat mina egna kläder och demonstrerat (och ordnat demonstration)

 

de här länderna besökte jag:

inga spännande destinationer precis men åland, om det räknas, och sverige. önskar att det skulle ha blivit mera utomlandsresor men det är okej, allt kan man inte hinna med och detta har minsann varit ett fartfyllt år

 

det här saknade jag 2017:

halva året gick mycket åt till att sakna min gamla klass och vänner som försvunnit ut hit och dit i världen och landet. jag har saknat min gamla lägenhet, vasa och åland efter att ha kommit hem därifrån. nu som då har jag saknat min familj och katterna. jag har saknat närhet, säkerhet/bekvämlighet och att äta tomat

 

det här datumet från 2017 kommer jag minnas:

den tredje juni. klyschigt svar men den stora studentdagen alltså

 

det här var det häftigaste som hände 2017:

svarar precis som flora, #metoo

 

det är var min största karriärsmässiga framgång:

kan väl inte säga att jag har någon karriär ännu men att ha börjat studera litteraturvetenskap är ju en väldans framgång som kommer leda till början av min karriär inom något litteraturrelaterat. är ändå väldigt stolt över alla de jobb jag haft i år, har lärt mig vad som krävs av en servitör, hur man häller vin korrekt till exempel. och att vara bartender har jag också fått testa på, jag gör ganska fina och jämna lager i en hotshot nu för tiden ska ni veta

 

mina bästa läsupplevelser:

min mormor hälsar och säger förlåt av fredrik backman, ett liv för lite av kristofer ahlström, onda boken av kaj korkea-aho, milk & honey av rupi kaur och jag ger dig solen av jandy nelson

 

min bästa tv-serie:

har börjat kolla one tree hill och fyfasen vad jag älskar det. också the handmaid's tale och 13 reasons why

 

mina bästa filmer:

to be bone berörde mig väldigt mycket. och beauty and the beast var ju väldans mys. annars så har jag inte sett någon riktigt riktigt bra film i år faktiskt, tyvärr

 

det här önskar jag att jag hade gjort mer:

stannat längre på festerna, hållit in gråten och känslorna, kramats, visat mina nära och kära hur mycket dom betyder, sparat pengar och utövat mindfulness

 

min födelsedag 2017:

det var ju alltså i fredags det som jag fyllde tjugo bast. firade den i vasa med fina människor. åt ostbricka, drack vin, spelade spel och hamnade med på utgång. vid fyra tiden på morgonen sov jag sött och var väldigt nöjd med dagen

 

det här fick mig att må bra:

musik, människorna i mitt liv, fluffiga djur, organisation och fokus

 

01.01.2018 kl. 14:46

en önskelista.

 

nu är det ju redan dan före dan före dopparedan så denna önskelista kommer väl en aningen försent, som tur är finns det folk som köper julklappar dagen före och en viss tjej (läs: jag) som fyller tjugo solsnurr om exakt en vecka.

 

passande nog flyttar jag ju också officielt till min nya lägenhet i januari och det ska förstås firas med inflyttningsfest och vad jag märkt är att folk gärna köper inflyttningspresenter till sådana tillfällen. hint hint hint. är ju egentligen inte så mycket för materiella presenter eftersom att jag inte vill äga för mycket strunt och hålla livet minimalistiskt, tycker mera om att bli bjuden på en kaffe och vad gäller min födelsedag vill jag bara hitta på något mysigt och skoj tillsammans med fint folk. men å andra sidan älskar jag att pyssla ihop dessa collage och det blir en bra översikt för mig sedan när jag råkar ha extra pengar över (händer cirka aldrig men man kan ju drömma, jag kanske vinner på lotto trots att jag inte spelar lotto).

 

marimekko klänning / porslin (och det mesta) från indiska / produkter från l:a bruket och nicolas vahe / prenumeration på kinfolk / böcker om skrivande (här marguerite duras writing och stephen kings on writing)

 

vinylskivor (här the xx med xx, lana del rey med lust for life och she & him med christmas party), iittala essence glas (vill fortsätta min vittvinsglassamling men skulle också vilja ha de små dricksglasen och rödvinsglasen i serien), muminmuggar, röd/orange kånken, en marshall spelare i brunt eller vitt och lite marimekko kärl

22.12.2017 kl. 11:32

man måste inte alltid orka, du måste inte alltid orka.

 

ja, du. det här är till dig, du som jobbar och jobbar och jobbar och aldrig vågar stanna upp. du som är känslig för intryck, du som gått igenom mycket den senaste tiden, för mycket. du som bara är trött helt enkelt - stanna upp. ge dig själv tid för återhämtning. många gånger har vi alternativ, andra vägar att ta. världen går inte under för att du inte går och skriver den där tenten eller för att du säger nej till ett projekt eller inte gör det där du känner att du måste ha gjort just idag.

 

jag är en sådan som till nittionio procent alltid lyssnar på magkänslan, och jag rekommenderar det. men i lite mindre utsträckning. kanske. ibland. men seriöst, ibland måste man lyssna till sitt hjärta. jag höll på att gå under med den här flytten, studierna och allt annat som kan komma ivägen då man är mänsklig och lever. jag håller ännu på att gå under to be honest. igår var det dags och jag svettades under min stickade tröja då jag sprang upp och ner med tunga kartonger, fick hjärtklappning av stressade föräldrar och bröt ihop tre gånger på ett par timmar. kaffekokarn läckte vatten på mina böcker, den nya lägenheten hade minimalt med förvaringsutrymmen och jag visste inte var jag ville ha upp min stringhylla. men nu är det över, typ. för i år i alla fall. men för att ta mig hit fick jag ställa in diverse saker, gråta, stressa och till sist boka om min hemresa till en dag tidigare och helt enkelt bara bestämma mig för att jag kan inte skriva den där tenten just nu. jag kommer inte att skriva den där tenten. och det är okej. det finns omtent. jag gör det i januari, när jag hunnit bli hemmastadd och känslorna inte svallar över längre. jag hade alternativ, jag såg alternativ, jag såg att jag inte orkade och jag gjorde det som verkade bäst för mig.

 

det är för fan okej. det är okej att säga nej, sätta ner foten. du är ingen supermänniska, vissa klarar mer än andra men ingen klarar allt. anledningarna kan vara oändliga, det kan vara psykisk ohälsa eller alltför stora krav på dig själv och från utomstående. oavsett anledning ska du få känna att det är okej att ta en paus utan att också få dåligt samvete. speciellt i dagens samhälle finns det nästan en sorts tabu över att inte orka, att ta avstånd och bara inte göra någonting. du är svag, du är lat, "men skärp dig, det här låter bara som undanflykter inte har du alls så mycket på gång ju varför är du stressad" eller "ta tag i det och sluta skjuta upp dina problem" har jag fått höra. men ingen annan kan säga hur du borde känna, hur mycket du borde orka - för att ingen kan veta hur det ser ut på din insida. det kan vara kaos, fullt av mörker och ett helt jävla krig där inne. det vet dom inte, så lyssna inte på andra utan lyssna på dig själv. du vet bäst. december är för många en jobbig månad full av stress, dom sista sakerna ska fixas och förväntningar på jul och nyår är stora. för en gångs skull. släpp alla krav. släppt allt, om det är vad du behöver, gör vad som är bäst för dig.

 

snälla.

ta hand om dig själv.

var snäll mot dig själv.

för vem ska annars?

 

bildkälla

22.12.2017 kl. 09:34

medmänsklighet.

 

long time no see. livet har varit hektiskt, som vanligt. men vet ni, det klarnar faktiskt. och på fredag får jag jullov och det kunde inte sitta mera fint med ledighet, lyxen över att bo hemma på landet och inte behöva tänka på ekonomi och städning och matlagning, att få umgås med familj vänner och kissemissarna, få fira jul kolla chrismukkah avsnitten från varje the o.c. säsong och äta gott, fira tjugo år på denna jord, fira ett nytt år och en ny start och då ska jag klippa av håret igen och flytta. japp, ni läste rätt. jag fann mig en etta i ett väldans mysigt och litet trähus. nära uni, nära allt, tyvärr väldigt väldigt dyr. men vi får se hur det går. det är i alla fall en stor lättnad att ha ett hem och tusen tack till alla ni fina som stöttat mig den här tiden när ångesten och stressen tagit över.

 

 

en liten morgongif på det. idag tänker jag inte ta av mig pyjamasbyxorna, inte ens om jag bestämmer mig för att spatsera iväg till butiken och köpa något gott. på schemat står storstädning av lägenheten och ska också försöka packa ner resten av mina grejer i flyttlådor - har inte så värst mycket kvar nu. skulle också gärna vilja läsa ut en eller två böcker idag. kolla serier, kanske en film. men det är väl bara önsketänkande att hinna med så mycket på en dag.

 

och den senaste tiden då? har druckit vin och mumsat sushi med min favorit lina, myst med klassen och utbytit secret santa klappar i form av pocketböcker, firat lilla jul hemma i kristinestad, haft finbesök i åbo och hoppat runt till hov1 som spelade på glöggrundan, upplevt mitt första spex och därav också skrattat så mycket att man fick ont i magen och nästan spottade rödvin i nacken på den framför, fikat med saknade vänner, upplevt min första årsfest (som jag var med och ordnade) och även min första silliz och det var väldans kul. allt det ovan nämnda alltså, allt var väldans kul.

 

och jo, jag tatuerade ju mig också, som ni kan se både ovan och nedan. fem timmar av ren och skär smärta, men ack så värt och ack så fin den blev och ack vilken duktig människa susanne remahl är (hon som designade och tatuerade). nu är min högra arm värd åtminstone sexhundra euro, fniss.

 

 

annars så har jag hängt mycket i vår klubblokal den senaste tiden, var jag nu också är med i rådet. och inte bara det, är också den nya sekreteraren för humanistiska föreningen under verksamhetsåret tvåtusenarton. sjukt. men kommer nog att bli ett väldans kul och givande år tror jag. och i torsdags hade vi #metoo och #dammenbrister demonstration på åbo torg, jag var med och ordnade och ack vad glad jag blev över hur många som dök upp. det finns hopp för mänskligheten alltså, så så mycket kärlek.

 

tyvärr har jag på samma gång fått uppleva så många stunder den senaste tiden då jag också tappat mitt hopp på mänskligheten. jag har fått lära mig saker, oftast den hårda vägen. hela den här hösten har varit en stor jävla ögonöppnare för mig. det finns människor som helt enkelt bara inte bryr sig om någonting annat än sig själva, allt dom gör och säger ska gynna dem själva. jag vet att jag själv alltid tänkt mig att sociala och pratglada människor också är väldigt trevliga, men hur trevliga är dom egentligen ifall den enda anledningen till att dom "älskar att prata och träffa nytt folk" är för att dom får prata mera om sig själva och stå i centrum. speciellt i dessa #metoo tider, det gäller inte bara internettroll utan folk runt omkring en, till och med vänner kan yttra så hemska åsikter så man vet inte vad man ska ta sig till. är det värt att ens längre kalla sådana människor för vänner? själv har jag varit feminist och samhällsaktivist och så vidare och så vidare i fem år, det är en självklarhet för mig. orättvisor ska inte godtas och nej, alla har inte rätt till sin åsikt om det är så att den åsikten kränker en annan individ. nazister ska inte få gå på våra gator. och när man är som mig så är det också svårt att förstå folk i samma ålder, vuxna och äldre människor då dom väljer att vara helt utan sympati, empati och medmänsklighet. men om dom inte bryr sig om andra, om mänskliga rättigheter, om samhället och andras känslor - varför skulle dom bry sig om just dig då? dessa människor skulle inte tveka en sekund att lämna dig bakom då det kommer till det. tack gode gud att man faktiskt får välja sina vänner och att det ändå finns så många goda människor att välja bland.

10.12.2017 kl. 12:06

text utan bild.

 

usch vilken deprimerande plats det känns som att den här bloggen blivit. jag ljuger åtminstone inte. fast ibland vet man inte riktigt hur mycket sanning som är tillräckligt, för mycket sanning.

 

när det redan känns som att man är på botten så tänker man alltid det värsta, men ändå inte att det ska finnas någonting under botten, att ännu fler hemska saker kan hända och att man kan sjunka längre ner. när jag är på botten är jag apatisk, deprimerad och väntar på bättre tider. att det ska komma ännu sämre tider var inte väntat, inte välkommet. såklart det inte var.

 

det har varit så mycket det senaste tiden. en fucking berg-o-dalbana. i vissa stunder har det känts riktigt bra, typ att fyfan vad jag älskar att studera det här, fyfan vad jag älskar att hänga med andra humanister och liksinnade, fyfan vad jag älskar mina nära och kära och fyfan vad jag ändå kanske gillar åbo. andra stunder är jag mest stressad, och faktum är att det är stressigt att ha sig själv att ta hand om, ett psyke, ansvar att betala hyra räkningar och städa på samma gång som du ska ha koll på precis allting, hitta alla texter och hinna läsa dem till föreläsningarna. hänga med på föreläsningar. få bra resultat. men det är bara livet. ibland har man mera att göra än annars, som nu den senaste tiden med tenter och årsfestprogram och annat skoj eller icke skoj. jag har väntat på lättsammare tider, jag har väntat på min psykologtid och min läkaretid. ändå hållit huvudet högt. tills det bara inte går längre.

 

när allt känns tungt och stressigt och man har svårt att fokusera så tror man inte att livet ska falla ihop lite till, att det ska börja kräva att du lägger ditt redan försvunna fokus på något ännu större. varsågod, sa livet, i januari blir du hemlös. bäst som fan du hittar något nytt nu och det snabbt som fan, spottar livet mig rakt in i ansiktet. och jo förresten, tillägger livet, låt mig också presentera lite lägenhetsstrul och se till att du kanske går flera hundra euro på minus om du inte agerar rätt och tar dig ur det här strulet. och nej du har inte gjort något fel, det är inte egentligen ditt ansvar men nu är det bara såhär, avslutar livet med att säga.

 

och nu är det här allt som får rum i mina tankar, fast egentligen får det ju inte rum. jag röker fem gånger oftare än tidigare nu. jag går in på toaletten och gråter så fort jag får chansen. jag kommer försent, missar saker, håller på att bryta ihop, skippar saker, orkar inte studera. allt jag kan tänka på är att finna ett nytt hem. jag springer på lägenhetsvisningar, scrollar igenom bostadssidorna så fort jag får chansen. innan jag somnar, på natten, då jag vaknar, då jag borde studera och på föreläsningarna och under lunchen. hela hela tiden. jag lägger all min tid och energi på detta. undrar hur jag ska ha råd. lovar att inse att man är själv i den här världen och alla ser efter sig själva. se på hur alla lämnar dig, sa nån, ingen skulle någonsin hjälpa dig eller bry sig om dig utan att få något utav det. jag säger emot, men börjar ändå tvivla. vilken naiv jävel jag är.

 

just nu vill jag fly fältet. jag vill lämna allt. ta ett mellanår fast jag inte kan det under mitt första år. jag vill bo någon annanstans, där man går och kollar en lägenhet säger att man tar den skriver kontrakt och tada! den är din. inga omöjligheter. till skillnad från här då alltså. jag vill ta tid att tänka på mig själv och min hälsa, kanske jobba, kanske inte göra något. bara inte stanna här i den här staden. just nu känns den som gift, människor som gift. och vad gör jag om jag blir utan hem? har jag råd att vara envis? för jag klarar inte av att med min ångest (just nu) bo med någon annan, bland andra, att dela dusch och kök. det går inte. så vad fan gör man.

 

bara håll tummarna för mig allihopa, hör av er om ni vet av något boende som inte ligger längre bort från stan än jag redan bott. skicka mig en bön. ge mig en kram om du ser mig. fråga bara vad som hänt om du absolut bryr dig. och hoppas med mig att idag blir bra, att jag orkar stiga upp, orkar borsta tänderna, orkar med årsfesten imorgon och att den faktiskt blir trevlig - att vårt jobb kommer ha lönat sig, och att jag orkar fortsätta med lägenhetsvisningar på måndag och att jag orkar studera. att jag bara orkar leva, ett litet tag till, jag hinner inte trycka på paus just nu. hur gärna jag än vill.

17.11.2017 kl. 09:06

dom få anteckningarna jag skrivit det senaste halvåret.

 

15/4/2017

ikväll såg jag människor.

jag såg själar.

 

20/7/2017

01:49

röda vägar, hav, åland.

det är varmare här.

mitt rum hade ingen lampa, den fick jag fynda på loppis.

elementet visslar hela tiden. utsikt över mariehamns torg. till vänster hav.

kaffe gjord i kaffepress, arbetsskjortor med bläcklinjer vid dagens slut och trötta fötter.

svarar tyvärr om någon frågar om jag röker. tänder en cigarett.

jag kysste en man från oklahoma, men kommer bara ihåg att hans skägg kittlades.

önskar ändå att du skulle skicka oftare, bry dig oftare. du tänker inte hälsa på.

men det är okej. vi är ju inte tillsammans så det måste vara okej.

 

31/7/2017

allt snurrar fort, fort. känner mig bäst i hela världen och i nästa stund världelös och patetisk.

två veckor kvar och så åker jag hem, för ibland går inte allt som planerat. men vill inte vara ledsen, vill vara en amason. jag är en amason.

du sårar men jag förlåter. det var inget, varsågod säger jag bara.

 

4/8/2017

igår. stockholm. det är ett annat liv dom lever där. jag är inte den. den som snabbt går längs gatorna i staden, vant stiger på en spårvagn, hänger på trädgården eller genar genom butikerna för då kommer man snabbare fram. inte än i alla fall. kvinnan i kassan på urban deli säger att det är fint hur allt jag köpt matchar, det skulle ingen här ens ha reagerat på. hur min smoothie hade samma färg som förpackningen till chokladen. alla går mot rött. jag såg en man med en cigarett gå rakt ut på gatan för att ställa sig och prata med en bekant som satt i bilen och väntade på grönt ljus. dom riktiga stockholmarna är väl inte rädda för allt det som gör stockholm stort. jag kände mig i alla fall mäktig när jag gick längs gatorna med min cigarett i handen och maggio i mina gula hörlurar. det pirrade i mig – här vill jag bo.

 

13/10/2017

jag mår förjävligt

sku verkligen måsta stryka några människor från mitt liv

min hjärna ruttnar,

mitt psyke är döende

men vem fan bryr sig om sånt när folk dör hit och dit av vettigare orsaker

för tre dagar sen kände jag mig så bra så att jag lackade mina naglar, nu känns den vinröda färgen patetisk

ena dagen lackar man naglarna, andra kan man inte andas

andas andas andas

för i helvete jag kan faktiskt inte andas är det så jävla svårt att förstå

 

4/11/2017

tack för igår.

har aldrig känt mig så levande förut.

 

bildkälla

05.11.2017 kl. 11:58

bokmässa och ångest.

 

halå där. tänkte skriva hit lite strunt nu när jag egentligen borde göra vad som helst förutom just det. men ni vet när man är så stressad och har så mycket att göra så det slutar med att man bara ligger på sängen och stirrar i taket? det är jag i ett nötskal. speciellt då det gäller deadlines och tenter. annars går det bra att läsa åttio sidor inför en föreläsning men när man har tent på fredag kan jag inte ens förmå mig öppna boken. varför ska det vara såhär?? min ångest är lika stor nu som inför studentskrivningar, hur sjukt är inte det? så i väntan på att mina litteraturvänner ska komma hit för att sy fast halarmärken och dricka vin så tänkte jag då berätta om min visit till helsingfors och bokmässan förra veckan.

 

 

yes. jag träffade kaj korkea-aho. min one true love och förebild. det var så jäkla fint och jag rodnade och svamlade och skakade i händer och ben. detta hände egentligen ganska så fort efter att vi anlänt till helsingfors bokmässa. jag hade några timmar tidigare satt mig på bussen från åbo till huvudstaden var jag direkt mötte upp linda och vi tillsammans med hennes vänner begav oss till messukeskus. jag var besviken över att en så stor del av mässan gick på finska, jag skulle ha velat ha så mycket mera svenskt material. men det som fanns på svenska var snajsigt. jag var endast där den första kvällen men jag och linda lovade varann att nästa år ska vi vara där alla dagar, ha bättre koll på programschemat och skaffa oss biljetter så att vi också kan gå runt och smaka på vin under mat och vinmässan som hålls samtidigt.

 

 

så förutom att råka på kaj korkea-aho så samlade jag på mig en hel hop tidsskrifter som var litteraturvetenskapsvänliga. detta för att jag åkte till helsingfors med väldigt liten budget så det jag fick med mig hem var endast gratissaker (nästa år ska jag se till att ha mycket pengar över att spendera på böcker och kanske nån prenumeration av tidsskrift) och för att jag fått lära mig att vi inte kommer bli litteraturvetare om vi inte läser liknande tidsskrifter. såå, jag tog tag i det. kan inte säga att jag läst dem ännu men tröskeln är lägre när dom ligger på min byrå.

 

när jag fick nog av att spatsera runt bland alla montrar och se på vackra böcker jag inte hade råd med så satte jag mig på bussen till linnéas lya. där myste vi tills jag tog mig tillbaka in till stan för att dricka en elva och sjuttios lonkero på torni. fast fint var det ju, jag tar gärna en cigg där igen med utsikt över staden och med linda bredvid mig. vi satt där och diskuterade livet i flera timmar, så fint att ha dessa människor inget kallprat behövs med. jag är en lyckost vad gäller det faktiskt, i princip alla jag umgås med kan man diskutera politik och sex och feminism helt sådär bara. sådant älskar jag. nåväl, jag sov över hos linda och vi handlade frukost åt oss på morgonen innan jag skulle vidare till daniellas. tappade bort mig på vägen men till sist blev jag välkomnad in i världens finaste lya (var i tre tjejer bor och varav två jag känner). vi åt kladdkaka och drack te och timmarna susade förbi och plötsligt satt jag på bussen hem. men jag lovade alla att jag snart är tillbaka för en längre visit.

31.10.2017 kl. 16:20

"vem du än var, din död betydde en försening."

 

så hur går det? okej.. antar jag? jag pendlar av och an mellan lyckorus, stress och depression. lite tröttsamt är det ju, man vet aldrig hur dagen kommer bli. i tisdags så hade jag ett sådant flow, städade lägenheten, lagade mat och tvättade tre olika omgångar och plötsligt får jag för mig att "ikväll ska jag festa!". och jag var så jäkla taggad, jag bara sprudlade - och tio minuter innan jag skulle iväg satt jag på sängen och grät. sådant är livet just nu alltså, väldigt oförutsägbart (jag åkte ut ändå och natten var helt okej, inte värt krapulan dock. för hundrade gången inleder jag en vit vecka, månad, ett vitt liv). men jag hoppas på en stabil helg. det känns ändå stabilt nu efter morgonkaffet iklädd raggsockor och secondhandtröjan som ser ut att klia men inte kliar. jag har lägenheten för mig själv och det känns ensamt men jag tror det är bra. ingenting i kalendern förutom att läsa strindberg tills nästa veckas undervisning. så jag ska sätta mig ner och testa på min nya mindfulnessapp (som varit installerad sen våren men aldrig öppnats), jag ska bläddra i bibeln bland favoritverser och kanske till och med ta mig iväg på gudstjänst på söndag. finna mig en kyrklig plats här i åbo också. för det behöver jag, det vet jag. i och med att allt sattes på paus gjorde också min tro det, och det är så synd att det alltid ska bli så för mig. jag måste skärpa till mig på den fronten. men om två veckor har jag tid hos en hälsovårdare som sedan kommer skicka mig vidare till en psykolog. och i januari kommer jag inleda terapi för min scen/talskräck, som jag nyligen fått veta att jag har. det känns som att man ändå har livet under kontroll just nu.

 

men hörni. jag har vart en del i vasa, och det är alltid uppmuntrande. möhippa låg först på agendan. den inleddes vid sweet vaasa med mumma innan vi skickade iväg bruden på diverse utmaningar. vi skålade i bubbel på torget och hade det allmänt trevligt, jag kämpade med finskan och för att verka minst lika intellektuell som alla andra i gänget - som var allt från tio till trettio år äldre än mig.

 

 

och sen kom bröllop, som förresten var så väldans fint. min fina fina morbror och bästa vän har alltså gift sig, kan knappt tro det ännu. ville fälla tårar mest hela tiden, var så lycklig för hans skull.

 

 

jag har också varit på sitz där jag skrapade upp mina knän då vi försökte smyga ut under bordet för att lätta på blåsan. ledde till straffsnaps, inte så värt det heller alltså. jag har läst böcker, några dåliga och några jävligt bra (onda boken av kaj korkea-aho är ett måste för precis alla, bara läs den! rubriken kommer därifrån också). blivit roastad av vår kursledare, tydligen suger jag och måste öva på min stilnivå. och så har jag hängt med lina en hel del, för lina är bra och lina får mig att må bra. nedan satt vi på kanske åbos finaste pub bland klängväxter och diskuterade livet medan vi drack öl och vin. fint så, fin är hon.

 

 

så mycket mer fanns det inte på mitt hjärta idag. ville bara titta in och lämna ett avtryck, berätta att jag lever och sådär. när man går på universitet finns det inte så mycket extra tid över till skriverier på den här nivån, speciellt inte om man också tycker om att umgås med människor, kolla serier och läsa egen vald litteratur på egen tid. men det gör inte så mycket. jag kommer slänga in några små skriverier plockade ur min telefons anteckningar och ur mina häften, fylla i några listor för sådant tycker jag är kul, berätta om vardagen när jag hinner och kanske räkna upp mina favoritpodcasts (ifall någon tycker det är kul?). nästa vecka ska jag till helsingfors på bokmässa och för att fika med saknade människor, så det kanske jag också vill berätta om. vi kör på magkänsla helt enkelt. för det kan jag göra här, på min alldeles egna kreativa frizon och avlastningsplats! ack så jag gillar den ändå.

20.10.2017 kl. 11:24

"i believed that i wanted to be a poet, but deep down i just wanted to be a poem."

 

det har kliat i mina fingrar ett tag nu över att få skriva av mig här men jag har ärligt inte haft tid. men nu tar jag mig helt enkelt den tiden, även fast jag borde lägga den på annat.

jag har ännu inte hunnit berätta för er om mellanlandningen i österbotten, efter åland och innan åbo var jag bor nu. inte hunnit berätta om tårarna, flytten, vår fina lägenhet som ligger fem kilometer från stan, om hur det är att börja studera på universitet och om alla nya människor som nu är vardag. jag har inte hunnit berätta om kvällarna som det gick fel eller lunginflammationen som ledde till depressionen som kanske ändå legat på lur ett längre tag. inte hunnit berätta om chokladbollarna i kafeterian, om hur litteraturvetenskap är svårt men ack så rätt för mig. eller hur fartfyllda dessa första veckor varit, alla skratt men också all ångest. stressen som kan uppstå då en introvert och högkänslig person utsätts för så många nya intryck på samma gång.

 

 

och nu är det plötsligt höst och jag orkar inte heller berätta. jag känner att det finns viktigare saker att reflektera kring just nu och eftersom att jag flyttade min platform hit för att det skulle bli en frizon utan förväntningar och prestationsångest så får det bli så nu.

för jag hinner inte med. jag har redan slarvat med mina studier och jag försöker skärpa till mig men det är tungt. det blir stökigt och stökighet ger mig ångest. pappershögen jag inte hann sortera förräns i förrgår gav mig ångest. essän på engelska som ska lämnas in varje tisdag ger mig varje måndag ångest. alla kaféen och vrår jag inte hunnit utforska av den nya staden, mina skrivhäften jag inte hinner fylla och all skönlitteratur jag vill läsa men inte hinner läsa - det ger mig ångest. på samma gång har jag en sådan stor fomo. jag vill vara med på allt, vill inte missa någonting, vill inte hamna utanför. det har igen blivit orimligt och irrationellt hur illa vid jag tar när jag inte är medbjuden, när någon gör eller planerat något utan mig. det här är gammalt sen förr, sådant min hjärna påstår är viktigt. hur den präntar in att jag är jobbig och oönskad, "ingen orkar med dig, ingen vill vara med dig". samma ramsa varje gång jag är stressad, ännu värre om man också är deprimerad. jag är rädd för att faktiskt skriva ut den meningen för det känns som att det blir mera äkta då. och jag googlar och gör tester och funderar om det gör mig stark eller svag ifall jag söker hjälp, börjar gå hos en ny psykolog igen för säkert tionde gången i livet. jag vet jag behöver det på samma gång som jag tror jag vet att dom inte kommer säga mig något jag inte redan vet. förstår ni mitt dilemma? nä, knappast - men ändå.

 

 

så vad gör jag? jag klär mig i min favoritfärg, dricker kaffe och äter nötchoklad och kanelbullar och läser böcker så fort jag får chans. jag skrattar och försöker vara social. skickar ångestladdade meddelanden till en människa jag tror börjar få nog på mina ickevärldsliga problem. lägger ut dagar och tider när jag ska göra den och den uppgiften, läsa den och den texten för att komma igenom studierna. tvingar upp mig ur sängen och åker iväg på föreläsning fast min kropp skriker nej. blir jobbig, märker av det själv så fort orden lämnar min mun. hatar mig själv. städar. hatar åbo. saknar vasa. funderar på att hoppa av. städar lite till. funderar på mellanår. älskar åbo. funderar på att skaffa ett husdjur men undrar hur jag ska orka ta hand om ett sådant när jag inte orkar ta hand om mig själv. bestämmer mig för att sluta dricka i en månads tid och för att sluta röka även fast jag fuskar ibland. tvingar i mig vitamintillskott. drömmer tre mardrömmar per natt. drömmer en dröm var i jag är älskad och blir ledsen när jag vaknar. tänker att jag ska skaffa hjälp, snart.

men det blir bra. allt kommer bli bra. snart.

nästa helg ska jag gosa med vår katt och vistas i vasa. om en månad gifter sig min morbror. jag ska vara med och ordna humanistiska föreningens årsfest. om två månader har jag sex timmars tatueringstid bokad. och sen blir det jul och sen fyller jag tjugo och sen kommer nytt år och nya tag. så det kommer bli bra.

23.09.2017 kl. 12:57

morjens!

 

välkommen till mitt lilla krypin. de flesta av er är säkert gamla läsare, vänner och bekanta till mig men - om det nu skulle råka sig vara någon ny som hittat hit måste man väl ändå presentera sig.

mitt namn är natalie. jag är finlandssvensk enda in i märgen. föddes i kristinestad, har hjärtat i vasa och kroppen i åbo. här studerar jag första året på universitetet, närmare bestämt på litteraturvetenskapslinjen. brukar kalla mig feminist och har en förkärlek för vin, tatueringar, katter och koalor och fladdermusar, parenteser, cupcakefrosting, att skriva, att läsa, att fika, att skratta, koffein, håkan hellström, indierock och lana del rey (helst på vinyl ju, är lite mormoraktig och gillar allt som inte är från detta årtusende).

har så länge jag kan minnas bloggat på blogg.se (min gamla blogg finns att läsas här) men nu kände jag för en riktigt ordentlig nystart och att stödja finlandssvenskt ska man ju självklart göra, så hej ratata.

på denna kreativa frizon kommer ni finna vardagsfragment, skriverier, funderingar och inspirerande ting. egentligen lite vad som helst som jag känner för att dela med mig dyker upp här. hoppas att ni kommer trivas!

förresten, en alektopat är en person som inte kan bestämma sig. det fick bli det nya namnet på min blogg efter att jag cirka tio gånger bytt adress - nu har jag levt med detta namn i över tre år och planerar inte att byta det. ;)

 

12.09.2017 kl. 11:42

 

en tjugoett år gammal finlandssvensk filur som lever livet i åbo var hon studerar litteraturvetenskap. gillar att dansa på bord, sörpla kaffe, kattmys, lakrits, skrattgropar och doften av böcker. och jo förresten, namnet var natalie. välkommen hit.

 

Follow