bokmässa och ångest.

 

halå där. tänkte skriva hit lite strunt nu när jag egentligen borde göra vad som helst förutom just det. men ni vet när man är så stressad och har så mycket att göra så det slutar med att man bara ligger på sängen och stirrar i taket? det är jag i ett nötskal. speciellt då det gäller deadlines och tenter. annars går det bra att läsa åttio sidor inför en föreläsning men när man har tent på fredag kan jag inte ens förmå mig öppna boken. varför ska det vara såhär?? min ångest är lika stor nu som inför studentskrivningar, hur sjukt är inte det? så i väntan på att mina litteraturvänner ska komma hit för att sy fast halarmärken och dricka vin så tänkte jag då berätta om min visit till helsingfors och bokmässan förra veckan.

 

 

yes. jag träffade kaj korkea-aho. min one true love och förebild. det var så jäkla fint och jag rodnade och svamlade och skakade i händer och ben. detta hände egentligen ganska så fort efter att vi anlänt till helsingfors bokmässa. jag hade några timmar tidigare satt mig på bussen från åbo till huvudstaden var jag direkt mötte upp linda och vi tillsammans med hennes vänner begav oss till messukeskus. jag var besviken över att en så stor del av mässan gick på finska, jag skulle ha velat ha så mycket mera svenskt material. men det som fanns på svenska var snajsigt. jag var endast där den första kvällen men jag och linda lovade varann att nästa år ska vi vara där alla dagar, ha bättre koll på programschemat och skaffa oss biljetter så att vi också kan gå runt och smaka på vin under mat och vinmässan som hålls samtidigt.

 

 

så förutom att råka på kaj korkea-aho så samlade jag på mig en hel hop tidsskrifter som var litteraturvetenskapsvänliga. detta för att jag åkte till helsingfors med väldigt liten budget så det jag fick med mig hem var endast gratissaker (nästa år ska jag se till att ha mycket pengar över att spendera på böcker och kanske nån prenumeration av tidsskrift) och för att jag fått lära mig att vi inte kommer bli litteraturvetare om vi inte läser liknande tidsskrifter. såå, jag tog tag i det. kan inte säga att jag läst dem ännu men tröskeln är lägre när dom ligger på min byrå.

 

när jag fick nog av att spatsera runt bland alla montrar och se på vackra böcker jag inte hade råd med så satte jag mig på bussen till linnéas lya. där myste vi tills jag tog mig tillbaka in till stan för att dricka en elva och sjuttios lonkero på torni. fast fint var det ju, jag tar gärna en cigg där igen med utsikt över staden och med linda bredvid mig. vi satt där och diskuterade livet i flera timmar, så fint att ha dessa människor inget kallprat behövs med. jag är en lyckost vad gäller det faktiskt, i princip alla jag umgås med kan man diskutera politik och sex och feminism helt sådär bara. sådant älskar jag. nåväl, jag sov över hos linda och vi handlade frukost åt oss på morgonen innan jag skulle vidare till daniellas. tappade bort mig på vägen men till sist blev jag välkomnad in i världens finaste lya (var i tre tjejer bor och varav två jag känner). vi åt kladdkaka och drack te och timmarna susade förbi och plötsligt satt jag på bussen hem. men jag lovade alla att jag snart är tillbaka för en längre visit.

31.10.2017 kl. 16:20

"vem du än var, din död betydde en försening."

 

så hur går det? okej.. antar jag? jag pendlar av och an mellan lyckorus, stress och depression. lite tröttsamt är det ju, man vet aldrig hur dagen kommer bli. i tisdags så hade jag ett sådant flow, städade lägenheten, lagade mat och tvättade tre olika omgångar och plötsligt får jag för mig att "ikväll ska jag festa!". och jag var så jäkla taggad, jag bara sprudlade - och tio minuter innan jag skulle iväg satt jag på sängen och grät. sådant är livet just nu alltså, väldigt oförutsägbart (jag åkte ut ändå och natten var helt okej, inte värt krapulan dock. för hundrade gången inleder jag en vit vecka, månad, ett vitt liv). men jag hoppas på en stabil helg. det känns ändå stabilt nu efter morgonkaffet iklädd raggsockor och secondhandtröjan som ser ut att klia men inte kliar. jag har lägenheten för mig själv och det känns ensamt men jag tror det är bra. ingenting i kalendern förutom att läsa strindberg tills nästa veckas undervisning. så jag ska sätta mig ner och testa på min nya mindfulnessapp (som varit installerad sen våren men aldrig öppnats), jag ska bläddra i bibeln bland favoritverser och kanske till och med ta mig iväg på gudstjänst på söndag. finna mig en kyrklig plats här i åbo också. för det behöver jag, det vet jag. i och med att allt sattes på paus gjorde också min tro det, och det är så synd att det alltid ska bli så för mig. jag måste skärpa till mig på den fronten. men om två veckor har jag tid hos en hälsovårdare som sedan kommer skicka mig vidare till en psykolog. och i januari kommer jag inleda terapi för min scen/talskräck, som jag nyligen fått veta att jag har. det känns som att man ändå har livet under kontroll just nu.

 

men hörni. jag har vart en del i vasa, och det är alltid uppmuntrande. möhippa låg först på agendan. den inleddes vid sweet vaasa med mumma innan vi skickade iväg bruden på diverse utmaningar. vi skålade i bubbel på torget och hade det allmänt trevligt, jag kämpade med finskan och för att verka minst lika intellektuell som alla andra i gänget - som var allt från tio till trettio år äldre än mig.

 

 

och sen kom bröllop, som förresten var så väldans fint. min fina fina morbror och bästa vän har alltså gift sig, kan knappt tro det ännu. ville fälla tårar mest hela tiden, var så lycklig för hans skull.

 

 

jag har också varit på sitz där jag skrapade upp mina knän då vi försökte smyga ut under bordet för att lätta på blåsan. ledde till straffsnaps, inte så värt det heller alltså. jag har läst böcker, några dåliga och några jävligt bra (onda boken av kaj korkea-aho är ett måste för precis alla, bara läs den! rubriken kommer därifrån också). blivit roastad av vår kursledare, tydligen suger jag och måste öva på min stilnivå. och så har jag hängt med lina en hel del, för lina är bra och lina får mig att må bra. nedan satt vi på kanske åbos finaste pub bland klängväxter och diskuterade livet medan vi drack öl och vin. fint så, fin är hon.

 

 

så mycket mer fanns det inte på mitt hjärta idag. ville bara titta in och lämna ett avtryck, berätta att jag lever och sådär. när man går på universitet finns det inte så mycket extra tid över till skriverier på den här nivån, speciellt inte om man också tycker om att umgås med människor, kolla serier och läsa egen vald litteratur på egen tid. men det gör inte så mycket. jag kommer slänga in några små skriverier plockade ur min telefons anteckningar och ur mina häften, fylla i några listor för sådant tycker jag är kul, berätta om vardagen när jag hinner och kanske räkna upp mina favoritpodcasts (ifall någon tycker det är kul?). nästa vecka ska jag till helsingfors på bokmässa och för att fika med saknade människor, så det kanske jag också vill berätta om. vi kör på magkänsla helt enkelt. för det kan jag göra här, på min alldeles egna kreativa frizon och avlastningsplats! ack så jag gillar den ändå.

20.10.2017 kl. 11:24

"i believed that i wanted to be a poet, but deep down i just wanted to be a poem."

 

det har kliat i mina fingrar ett tag nu över att få skriva av mig här men jag har ärligt inte haft tid. men nu tar jag mig helt enkelt den tiden, även fast jag borde lägga den på annat.

jag har ännu inte hunnit berätta för er om mellanlandningen i österbotten, efter åland och innan åbo var jag bor nu. inte hunnit berätta om tårarna, flytten, vår fina lägenhet som ligger fem kilometer från stan, om hur det är att börja studera på universitet och om alla nya människor som nu är vardag. jag har inte hunnit berätta om kvällarna som det gick fel eller lunginflammationen som ledde till depressionen som kanske ändå legat på lur ett längre tag. inte hunnit berätta om chokladbollarna i kafeterian, om hur litteraturvetenskap är svårt men ack så rätt för mig. eller hur fartfyllda dessa första veckor varit, alla skratt men också all ångest. stressen som kan uppstå då en introvert och högkänslig person utsätts för så många nya intryck på samma gång.

 

 

och nu är det plötsligt höst och jag orkar inte heller berätta. jag känner att det finns viktigare saker att reflektera kring just nu och eftersom att jag flyttade min platform hit för att det skulle bli en frizon utan förväntningar och prestationsångest så får det bli så nu.

för jag hinner inte med. jag har redan slarvat med mina studier och jag försöker skärpa till mig men det är tungt. det blir stökigt och stökighet ger mig ångest. pappershögen jag inte hann sortera förräns i förrgår gav mig ångest. essän på engelska som ska lämnas in varje tisdag ger mig varje måndag ångest. alla kaféen och vrår jag inte hunnit utforska av den nya staden, mina skrivhäften jag inte hinner fylla och all skönlitteratur jag vill läsa men inte hinner läsa - det ger mig ångest. på samma gång har jag en sådan stor fomo. jag vill vara med på allt, vill inte missa någonting, vill inte hamna utanför. det har igen blivit orimligt och irrationellt hur illa vid jag tar när jag inte är medbjuden, när någon gör eller planerat något utan mig. det här är gammalt sen förr, sådant min hjärna påstår är viktigt. hur den präntar in att jag är jobbig och oönskad, "ingen orkar med dig, ingen vill vara med dig". samma ramsa varje gång jag är stressad, ännu värre om man också är deprimerad. jag är rädd för att faktiskt skriva ut den meningen för det känns som att det blir mera äkta då. och jag googlar och gör tester och funderar om det gör mig stark eller svag ifall jag söker hjälp, börjar gå hos en ny psykolog igen för säkert tionde gången i livet. jag vet jag behöver det på samma gång som jag tror jag vet att dom inte kommer säga mig något jag inte redan vet. förstår ni mitt dilemma? nä, knappast - men ändå.

 

 

så vad gör jag? jag klär mig i min favoritfärg, dricker kaffe och äter nötchoklad och kanelbullar och läser böcker så fort jag får chans. jag skrattar och försöker vara social. skickar ångestladdade meddelanden till en människa jag tror börjar få nog på mina ickevärldsliga problem. lägger ut dagar och tider när jag ska göra den och den uppgiften, läsa den och den texten för att komma igenom studierna. tvingar upp mig ur sängen och åker iväg på föreläsning fast min kropp skriker nej. blir jobbig, märker av det själv så fort orden lämnar min mun. hatar mig själv. städar. hatar åbo. saknar vasa. funderar på att hoppa av. städar lite till. funderar på mellanår. älskar åbo. funderar på att skaffa ett husdjur men undrar hur jag ska orka ta hand om ett sådant när jag inte orkar ta hand om mig själv. bestämmer mig för att sluta dricka i en månads tid och för att sluta röka även fast jag fuskar ibland. tvingar i mig vitamintillskott. drömmer tre mardrömmar per natt. drömmer en dröm var i jag är älskad och blir ledsen när jag vaknar. tänker att jag ska skaffa hjälp, snart.

men det blir bra. allt kommer bli bra. snart.

nästa helg ska jag gosa med vår katt och vistas i vasa. om en månad gifter sig min morbror. jag ska vara med och ordna humanistiska föreningens årsfest. om två månader har jag sex timmars tatueringstid bokad. och sen blir det jul och sen fyller jag tjugo och sen kommer nytt år och nya tag. så det kommer bli bra.

23.09.2017 kl. 12:57

morjens!

 

välkommen till mitt lilla krypin. de flesta av er är säkert gamla läsare, vänner och bekanta till mig men - om det nu skulle råka sig vara någon ny som hittat hit måste man väl ändå presentera sig.

mitt namn är natalie. jag är finlandssvensk enda in i märgen. föddes i kristinestad, har hjärtat i vasa och kroppen i åbo. här studerar jag första året på universitetet, närmare bestämt på litteraturvetenskapslinjen. brukar kalla mig feminist och har en förkärlek för vin, tatueringar, katter och koalor och fladdermusar, parenteser, cupcakefrosting, att skriva, att läsa, att fika, att skratta, koffein, håkan hellström, indierock och lana del rey (helst på vinyl ju, är lite mormoraktig och gillar allt som inte är från detta årtusende).

har så länge jag kan minnas bloggat på blogg.se (min gamla blogg finns att läsas här) men nu kände jag för en riktigt ordentlig nystart och att stödja finlandssvenskt ska man ju självklart göra, så hej ratata.

på denna kreativa frizon kommer ni finna vardagsfragment, skriverier, funderingar och inspirerande ting. egentligen lite vad som helst som jag känner för att dela med mig dyker upp här. hoppas att ni kommer trivas!

förresten, en alektopat är en person som inte kan bestämma sig. det fick bli det nya namnet på min blogg efter att jag cirka tio gånger bytt adress - nu har jag levt med detta namn i över tre år och planerar inte att byta det. ;)

 

12.09.2017 kl. 11:42

 

en tjugoett år gammal finlandssvensk filur som lever livet i åbo var hon studerar litteraturvetenskap. gillar att dansa på bord, sörpla kaffe, kattmys, lakrits, skrattgropar och doften av böcker. använder den här platsen mest i terapeutiskt syfte. och jo förresten, namnet var natalie. välkommen hit.

 

Follow