bokmässa och ångest.

31.10.2017 kl. 16:20

 

halå där. tänkte skriva hit lite strunt nu när jag egentligen borde göra vad som helst förutom just det. men ni vet när man är så stressad och har så mycket att göra så det slutar med att man bara ligger på sängen och stirrar i taket? det är jag i ett nötskal. speciellt då det gäller deadlines och tenter. annars går det bra att läsa åttio sidor inför en föreläsning men när man har tent på fredag kan jag inte ens förmå mig öppna boken. varför ska det vara såhär?? min ångest är lika stor nu som inför studentskrivningar, hur sjukt är inte det? så i väntan på att mina litteraturvänner ska komma hit för att sy fast halarmärken och dricka vin så tänkte jag då berätta om min visit till helsingfors och bokmässan förra veckan.

 

 

yes. jag träffade kaj korkea-aho. min one true love och förebild. det var så jäkla fint och jag rodnade och svamlade och skakade i händer och ben. detta hände egentligen ganska så fort efter att vi anlänt till helsingfors bokmässa. jag hade några timmar tidigare satt mig på bussen från åbo till huvudstaden var jag direkt mötte upp linda och vi tillsammans med hennes vänner begav oss till messukeskus. jag var besviken över att en så stor del av mässan gick på finska, jag skulle ha velat ha så mycket mera svenskt material. men det som fanns på svenska var snajsigt. jag var endast där den första kvällen men jag och linda lovade varann att nästa år ska vi vara där alla dagar, ha bättre koll på programschemat och skaffa oss biljetter så att vi också kan gå runt och smaka på vin under mat och vinmässan som hålls samtidigt.

 

 

så förutom att råka på kaj korkea-aho så samlade jag på mig en hel hop tidsskrifter som var litteraturvetenskapsvänliga. detta för att jag åkte till helsingfors med väldigt liten budget så det jag fick med mig hem var endast gratissaker (nästa år ska jag se till att ha mycket pengar över att spendera på böcker och kanske nån prenumeration av tidsskrift) och för att jag fått lära mig att vi inte kommer bli litteraturvetare om vi inte läser liknande tidsskrifter. såå, jag tog tag i det. kan inte säga att jag läst dem ännu men tröskeln är lägre när dom ligger på min byrå.

 

när jag fick nog av att spatsera runt bland alla montrar och se på vackra böcker jag inte hade råd med så satte jag mig på bussen till linnéas lya. där myste vi tills jag tog mig tillbaka in till stan för att dricka en elva och sjuttios lonkero på torni. fast fint var det ju, jag tar gärna en cigg där igen med utsikt över staden och med linda bredvid mig. vi satt där och diskuterade livet i flera timmar, så fint att ha dessa människor inget kallprat behövs med. jag är en lyckost vad gäller det faktiskt, i princip alla jag umgås med kan man diskutera politik och sex och feminism helt sådär bara. sådant älskar jag. nåväl, jag sov över hos linda och vi handlade frukost åt oss på morgonen innan jag skulle vidare till daniellas. tappade bort mig på vägen men till sist blev jag välkomnad in i världens finaste lya (var i tre tjejer bor och varav två jag känner). vi åt kladdkaka och drack te och timmarna susade förbi och plötsligt satt jag på bussen hem. men jag lovade alla att jag snart är tillbaka för en längre visit.

 

en tjugoett år gammal finlandssvensk filur som lever livet i åbo var hon studerar litteraturvetenskap. gillar att dansa på bord, sörpla kaffe, kattmys, lakrits, skrattgropar och doften av böcker. använder den här platsen mest i terapeutiskt syfte. och jo förresten, namnet var natalie. välkommen hit.

 

Follow