provsmakar livets heroin.

05.05.2018 kl. 13:07

 

maj. äntligen. jag vaknar av fågelkvitter, så många olika som jag av vissa inte ens hört förut. jag lever för det här. solen som skiner in genom gardinerna, solkatterna. bar asfalt, snart mina bara fötter mot den och smutsen man drar med sig in. ungdomarna i klumpar vid ån och torget, dom står kvar på samma ställe när jag går hem. dofterna kommer fram igen, och den där behagliga sommarkvällsluften. vill sitta i timmar i bara jeansjacka, röka cigaretter, vara nostalgiska, dricka skumppa, lyssna på indierock. låt den här sommaren bli bra. jag undrar redan när mitt första myggbett ska klia, längtar efter just de där sommarnätterna men även höstträden. fasar redan inför mörkret och kylan som sedan kommer tillbaka och hur jag ska orka. men på något sätt gör jag det alltid, vinter efter vinter, jag dör och återuppstår. jag återuppstår nu.

 

 

då jag gick ut från föreläsningssalen insåg jag just i den stunden att det här var den sista för i vår. det är inte längre som förut, pirret och allt det förväntansfulla som byggs upp under den sista månaden av skola. inga betyg i handen, ingen den blomstertid nu kommer, ingen väntan på att få veta om man är student, ingen skolavslutning. men idag är jag ändå pirrig, det sprudlar inom mig. det sprudlar så mycket att jag inte kan hålla koncentrationen på texten i mera än fem sidor. men det gör inget för på måndag har jag min sista deadline, jag hinner ännu, och sen har jag officiellt sommarlov. eller så mycket sommarlov man nu kan ha med räkningar och hyror som ska betalas. varje gång jag äter på restaurang och ser servitörerna, till och med när jag ser dem på skärmen, så känner jag en klump i magen. jag har en så otrolig ångest över mitt sommarjobb och att igen vara servitör. jag hatar det. har bestämt att det här är sista sommaren, nästa år tänker jag söka alla jobb som inte är servitörsjobb.

 

senast ni hörde från mig var jag sjuk, jag var det länge. på samma gång gick jag igenom något tungt som ännu följer med, men jag gör mitt bästa. viktigast just nu är att jag slutar klandra mig själv, slutar pressa ner mig själv till den punkt var jag är helt värdelös i egna och andras ögon. jag som hatar öl och har noll pricksinne deltog i en beerpongturnering, ändå gick det sämre än väntat. jag och lina, det bästa jag har i mitt liv just nu, bokade kryssning för en natt för det förtjänade vi. jag har diskuterat hysteri och druckit vin på bokcirkel, firat en fin väns födelsedag, lyssnat på poesi och fått besök från stockholm. mamma hämtade hem mina plantor och sommarkläder för dom behövs mera i kristinestad nu, var jag snart sommarjobbar och bor. och jag firade såklart valborg, min första i åbo. och nu sprudlar jag. om två timmar åker min buss till helsingfors, där ska vi dansa och fira anna som fyller tjugo - har inte träffat henne sedan jag var där i januari vilket inte är okej, men tyvärr sanningen nu när ens bekantskapskrets spridit ut sig över svenskfinland, norden och världen. adolescence. däremot hoppas jag få läsa många böcker, skriva mycket och träffa många saknade den här sommaren - allt det jag inte hunnit med.

 

en tjugoett år gammal finlandssvensk filur som lever livet i åbo var hon studerar litteraturvetenskap. gillar att dansa på bord, sörpla kaffe, kattmys, lakrits, skrattgropar och doften av böcker. använder den här platsen mest i terapeutiskt syfte. och jo förresten, namnet var natalie. välkommen hit.

 

Follow